lunes, 19 de julio de 2010

Les Santes, més que una festa


Comissió de la Festa Major 2010

Els mataronins tenim un motiu més d’orgull i alegria: Les Santes formaran part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, com havia de ser. Ja fa anys que la nostra Festa es coneix arreu de Catalunya i més enllà. El Catàleg destaca, entre altres aspectes, la seva recuperació i transformació fins a l’actualitat. La nostra Festa Major ha evolucionat des de la meitat dels setanta fins avui com un element que uneix i cohesiona els mataronins, mantenint els actes d’arrel religiosa però projectant-se cap el laïcisme festiu.

Les nostres Santes, a partir d’uns elements festius inicials –la Família Robafaves i els Nans–, en el de- curs dels anys ha anat incorporant nous elements que l’han anat enriquint, complementant i potenciant. Els seus actes i la seva estructura en el temps també han anat evolucionant, respectant els inicials, com la Crida, els balls, la Missa o la Passada festiva de la tarda, i incorporant-ne de nous com el recent “No n’hi ha prou”. En els darrers anys hem passat d’una festa que començava el 25 de juliol amb la Crida, i seguia farcida d’actes de consuetud i de nous amb un ritme fort fins al 29, a una festa que ja té un Portal consoli- dat, amb la Gegantada i la Diada Castellera. La Festa Major és tradició i alhora és creació, i es va renovant a poc a poc en el temps.

El fet de tenir una Comissió ciutadana també ens fa especials. Una Comissió per la qual han passat mol- tes persones, algunes que ja no són entre nosaltres, i que ha estat un lloc de debat i participació, que caldria que tornés a ser. Aquest any, per remuntar la situació, s’ha proposat i tirat endavant una nova organització amb la idea de ser més àgils, pràctics, i adaptar-la a la realitat organitzativa actual.


Malauradament, la nostra ciutat i tot el país està passant una dura crisi que també afecta la nostra Festa. Les qüestions pressupostàries també la toquen, i hi ha actes que us podrà semblar que podrien ser més potents, d’altres millors... Del que podem estar segurs és que la Festa Major serà un parèntesi dins aquest entorn personal i col·lectiu, un trencament per entrar en uns dies en què la fes- ta, l’alegria, la cultura i la convivència aconseguiran fer-nos oblidar.


Bona Festa Major i Glòria a les Santes

3 comentarios:

 1. Hola!! Recien me entero de tu pagina por el concurso este de los premios 20blogs y nada, muchisima suerte!!!

  Ya que estoy te invito a que te pases por el mio que participa en la categoria Blogosfera .. y si te gusta, también lo puedes votar!! ;)

  Saludos!!!!! :D

  PINTAGRAFF.COM

  ResponderEliminar
 2. Enhorabuena por tu página te deseo suerte en el concurso "Premios 20blogs" :-P puedes pasarte si quieres por nuestro blog y echarle un vistazo http://humordecosecha.blogspot.com/
  si te gusta también puedes votarnos xD
  Saludos

  ResponderEliminar
 3. Gracias a los dos por comentar y visitar mi blog. Ahora mismo me paso.

  Saludos.

  ResponderEliminar