miércoles, 9 de diciembre de 2009

El català que va salvar el món


Madrid, 1940. Joan Pujol García, gerent d'una granja de pollastres, conserge d'hotel, comença a planejar la seva contribució al benestar de la humanitat, i decideix oferir-se als britànics per ajudar-los, però el seu ingenu pla fracassa.

En lloc de desanimar-se i abandonar, aconsegueix convèncer als nazis que pugui espiar per a ells. L'Abwehr confia en ell i el contracta. Nom en clau: Arabal. Després d'una sèrie d'aventures, Pujol és localitzat per la Intel·ligència Britànica, que el converteix en agent doble. Nom en clau: Garbo. Des de Londres, fa creure al Tercer Reich que el desembarcament de Normandia no és més que una estretègia d'engany, ja que el vertader desembarcament tindrà lloc en el Pas de Calais.


Trenta anys més tard, un escriptor anglès de novel·les d'espies, Nigel West, comença a dubtar de la seva mort, i es posa a buscar-lo, i el localitza a Veneçuela, on ha iniciat una nova vida. Pujol s'ha tornat a casar i treballa com a professor d'anglès per la Shell. Ningú del seu entorn sabia de la seva participació a la guerra. És la història del millor actor del món.


Garbo, el espía és un trhiller documental sobre herois i espies, secretes, mentides, memòria i oblit fet amb fragments de pel·lícules de Hollywood, material d'arxiu, entrevistes i efectes digitals, amb una estructura que ens força a escollir la nostra particular interpretació de la veritat+informació sobre Joan Pujol "Garbo"No hay comentarios:

Publicar un comentario